Helene Schjerfbeck lånas ut till Finland

Helene Schjerfbeck lånas ut till Finland

Kulturmagasinet lånar ut målningen Flickan och madonnan av konstnären Helene Schjerfbeck till  utställningen Resorna ledde till mig själv– Helene Schjerfbeck, på konstmuseet Ateneum i Helsingfors 15/11 2019 – 26/1 2020. Det är första gången målningen visas i Finland.

Helene Schjerfbeck, 1862-1946, betraktas som ett av de främsta namnen inom den finska konsthistorien. Hon inledde sina konststudier anmärkningsvärt tidigt, redan vid 11 års ålder 1873, vid Finska konstföreningens ritskola i Helsingfors. Hösten 1880 reste hon till Paris efter att ha mottagit ett resestipendium.

Schjerfbeck började måla i 1800-talets naturalistiska och historiserande stil, men utvecklade genom åren ett alltmer reducerat och sparsmakat modernistiskt måleri. Mest omtalad är hon för sina uttrycksfulla och avskalade självporträtt — de flesta och mest kända är målade under åren 1939–1945 då hon var kring åttio år gammal.

Flickan och madonnan är Kulturmagasinets/Helsingborgs museers enda konstverk av Schjerfbeck. Det är en tekniskt mycket skickligt utförd oljemålning på duk som målades 1881 i Paris, då Schjerfbeck endast var 19 år gammal. Målningen är ett ömsint porträtt av en ung flicka som lutar sig fram över ett bord med några blommor i ena handen som hon håller fram till en liten madonnaskulptur. Målningen skänktes till museet 1974 som testamentarisk gåva.

Utställningen i Helsingfors handlar om åren då Helene Schjerfbeck fann sitt konstnärliga uttryck och fokuserar på resorna till Frankrike, Italien och Storbritannien i slutet av 1800-talet. Utställningen visades tidigare i år på Royal Academy of Arts i London, men har på Ateneum utökats med fler verk bland annat vår målning ”Flickan med madonnan”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *