Kulturmagasinets podcast

Lyssna när du vill, var du vill, på Kulturmagasinets podcast ”KM-podden”. Med vår podcast har ett stycke historiska berättelser med dig i din mobil, platta eller dator redo att avnjutas direkt. Du hittar podden här på vår webbsida, Podbean, iTunes och där poddar finns.

Lyssna på avsnitt #3 Från Brunnsgubben till Slenderman

Tron på att det finns väsen där ute har varit och är på vissa håll stark. I den äldre tillvaron var de för många ett självklart inslag i det vardagliga – väsen som hjälpte till, varnade och lärde men också kunde skada och i värsta fall döda. Ibland fanns de bland människorna på gården och ibland fanns de på bestämda platser ute i naturen, vid skogar och sjöar, ja till och med nere i gruvor.

Men väsen är ingen historisk kuriositet, de har följt med oss människor in i det digitaliserade 2000-talet där de flyter med på Youtube och Instagram. I pod#3 lyssnar vi till några berättelser om väsen och samtalar om dem med några särskilt inbjudna gäster.

Ett avsnitt av Anna Bank och Pelle Johansson.

Medverkande: Åsa Hässlekvist från Fredriksdal museer och Trädgårdar, Amina Alihodzic och Alfred Ingoldsson.

Intromusik: Clover_3

Ljud avsnittet är hämtat från freesound.org. Folkmelodislingan Finurliga Pontus av Hasse Römer Hansen, Kulturmagasinet.

Lyssna på avsnitt #2 Demokrati 100 år

Demokrati 100 år. 1919 togs beslutet att också kvinnor skulle få rösta i riksdagsvalet. När väl rösträtten var vunnen kunde kvinnorna i Helsingborg gå i olika studiecirklar för att få lära sig hantverket. Hur går det till idag? Och har vi verkligen haft 100 år av allmän och lika rösträtt?

Ett avsnitt av Anna Bank och Pelle Johansson.

Medverkande: Karin Gustavsson, Mats Sander och Maria Ward.

Intromusik: Clover_3

Ljud avsnittet är hämtat från freesound.org och soundofchanges.eu

Lyssna på avsnittet #1 ”Horrror films from the seventies”

I ”Horror films from the seventies” pratar vi om skräckfilm under 70-talet, en filmindustri i kris, lokala biominnen och klassikerna alla minns. Ett avsnitt av Anna Bank och Pelle Johansson.

Medverkande: Michael Tapper, Birgitta Witting, Monica Ax, Anna Bank och Pelle Johansson.

Musik i avsnittet: Christofer Malmström

Radioreklamen är hämtad här (Internet Archive)

Är du ny med podcasts?

Har du precis upptäckt vår podcast och är ny i poddvärlden? Vi berättar hur du gör för att lyssna nedan.

Lyssnar du via mobilen eller plattan?

Du behöver en app för att kunna lyssna på podcasts oavsett om du har en iPhone eller Android-telefon. För vissa modeller följer det med en app när telefonen är ny och för andra behöver du hämta en app från App Store eller Google Play. Vi tipsar dig om hur du lyssnar på enklast vis.

iPhone

På de allra flesta iPhones följer det med en app som heter ”Podcaster” som standard. Appen är det absolut enklaste sättet att komma igång med podcasts på din iPhone.

Lyssna så här:

1.       Öppna appen Podcaster

2.       Sök på ”KM-podden” och välj prenumerera

3.       Nu finns podden på din ”hemskärm” i appen och du kan enkelt välja avsitt och börja lyssna.

Lätt som en plätt! Nu är du igång med KM-podden på din iPhone eller iPad.

Om du inte har ”Podcaster” på din iPhone eller platta hämtar du den snabbt via App Store. Bara sök på ”Podcaster” och ladda ner den.

Android

Givetvis kan du lyssna på vår podd med en Android-enhet också. På Androidtelefoner och plattor finns det tyvärr ingen standard app likt Apples variant ovan. Det första du behöver göra är därför att hämta en podcast-app. Appen ”Podcast Addict” har fått bra betyg och omdömen, det kan vara en lämplig början. Du hämtar den på Google Play.

Lyssna i appen så här:

1.       Öppna din podcast app

2.       Sök på ”KM-podden” och välj prenumerera

3.       Nu finns podden på din ”hemskärm” i appen och du kan enkelt välja avsitt och börja lyssna.

På Android är podcastutbudet varierat från app till app. Om du inte hittar vår podd i ”Podcast Addict” kan du behöva hämta en annan app och söka upp vår podd där.