Samlingarna här och utställningarna där

Samlingarna här och utställningarna där

En modern magasinsbyggnad på Fredriksdal tillsammans med ett modernt kulturhus i Norra hamnen. Så har vi i Helsingborg löst uppdragen med att samla, vårda och visa – de klassiska arbetsuppgifterna för en musei- och utställningsorganisation.

Har du sett utställningen På gränsen  i Dunkers kulturhus? Då har du sett långt över tusen föremål från Helsingborgs museers samling. Utställningen är ett av flera exempel på hur samlingen ställs ut i kulturhuset. Så här fungerar det; de historiska föremålen bevaras och förvaltas i specialbyggda magasin i Kulturmagasinet. I tio olika magasin har optimala förhållanden skapats för olika material- och föremålstyper. Temperatur och luftfuktighet, ljus och övrig hantering avgör hur länge ett föremål får behålla sin form och sitt utseende. Den hisnande tanken är att med rätt behandling kommer förhoppningsvis denna museisamling att kunna ställas ut också om låt säga, 500 år. Hit kan den nyfikne komma på särskilda rundvisningar, öppna hus men givetvis också efter att ha avtalat tid. Men det är klokt att alltid börja sitt besök bland de omfattande samlingarna här https://museum.helsingborg.se/web

Stadens museisamling syns förstås också på andra sätt på Dunkers, där visningar, workshops, samtal och andra arrangemang lyfter fram föremålen och konstverken. Ibland visas de tillsammans med konstnärers egna verk som under utställningsprojekten Through the Eyes of Nathalia Edenmont – Helsingborgs museers samling eller Mark Dions The Natural history of the Museum. Ibland visas stora samlingsutställningar med föremål eller konst – kanske såg du Carl Larsson & Co? Eller Mustaschprydda män och lättklädda damer? Senast flera konstverk ur samlingen var utställda på Dunkers var 2019 i den stora utställningen Med känsla för grönt, då bland annat både naturromantik och samtidskonst ställdes ut. Säkerligen har du sett Nu är det jul igen av Carl Larsson som med jämna mellanrum visas i entréplan inför advent. Varje dag sedan kulturhuset öppnade har du haft möjlighet att se föremål ur samlingen i någon av hallarna.

Även om inte föremål från Helsingborgs museers samling visas i utställningarna så finns våra konservatorer på plats och avsynar inlånade föremål och konstverk som ska ställas ut i kulturhuset. I många fall är det en av förutsättningarna för att de stora institutionerna ska låna ut sina verk. Aspekter såsom klimat, säkerhet och rätt hantering är viktiga faktorer. Konservatorns dokumenterade tillståndsbedömning, som görs både vid verkens ankomst och avgång, blir då betydande för att bedöma om skador har tillkommit under utställningsperioden.

Kulturmagasinet och Dunkers hänger alltså tätt samman på flera olika sätt, endast våra adresser skiljer oss åt.